Jeg trodde vi hadde god tid til byggesøknaden da vi kjøpte tomt og skrev kontrakt med Familiehytta i høst. I høst fikk vi et oppmålingsfirma til å måle opp byggegrensene våre. Dette er et avgrenset felt innenfor tomta som er det feltet du har lov å plassere hytta, trodde vi. Men det viste seg at reguleringsbestemmelsene for området i tillegg regulerer hvor innenfor byggesonen du kan plassere hytta di.
Hyttetomter flest er ikke helt flate, men skråner både hit og dit. Reguleringsbestemmelsene sier at grunnmuren på hytta maks kan ha nivå en meter over eksisterende terreng. I tillegg har du et forhåndsbestemt nivå på ferdig gulvflate hvor du kun har adgang til å avvike med +- 25 cm. Mange bestemmelser å forholde seg til her altså. Disse kan gjøre at hytta di kan bli plassert et helt annet sted på tomta di enn du selv ønsker. Man må derfor være våken, for når Familiehytta kommer med plasseringen av hytta di så er det utelukkende med utgangspunkt i reguleringsbestemmelsene, og ikke med bakgrunn i hvordan hytta bør ligge for å få maksimal utsikt fra stuevinduene, nok plass til parkering på hensiktsmessig side av hytta osv. Så her du må selv ta grep. Familiehytta tar ikke selv stedlige befaringer, så her er du henvist til å ta eget initiativ overfor teknisk etat og oppmålingsfirma for avtale om befaring og nøyaktig oppmåling av der du ønsker hytta plassert.
Teknisk etat i Flå sier at dersom det er fornuftige grunner til en annen plassering av hytta enn det reguleringsbestemmelsene tilsier, så skal ikke det være noe problem. I verste fall må du søke dispensasjon fra reglene, dette koster kr 10 000 i tillegg.
Familiehytta sier: vi må holde oss strengt til bestemmelsene inntil de har skriftlig dokumentasjon på at den ønskede plasseringen er ok for teknisk etat. Det er heller ikke noen vits i å sende inn byggesøknad innenfor gjeldende bestemmelser dersom du ønsker å flytte hytta med mer enn 50 cm i ettertid; da må du nemlig foreta hele byggesøknaden på nytt.... med nye nabovarsel....osv.
Nå venter vi på ny befaring av teknisk etat så snart snøen har smeltet. Vi har da i tillegg tenkt å ta med oss oppmålingsfirmaet Hallingkonsult for nøyaktig oppmåling av hvor hytta skal ligge. Disse måler jo også opp reelle høyder der vi har tenkt å ha hyttehjørnene. Jeg tror at terrenget er jevnere i nedkant enn hva høydekotene på tomtekartet tilsier. Men det er bare å vente og se. De høydekotene som står på tomtekartet har 1 meters mellomrom - så her kan jo terrenget i praksis fort avvike med +-49 cm i forhold til den opptegnede høydekoten, og ikke minst kan fordelingen av høydeforskjell mellom hver kote fordele seg ujevnt, det kan fort være forskjellen på innenfor reguleringsbestemmelsene eller ikke.
Våre utfordringer er at vi ønsker en god parkering på oversiden av hytta, som skal være såpass bred at vi i framtiden skal kunne plassere en garasje eller et anneks der. Det gjør at vi må ha hytta så langt ned i byggesonen som mulig. I tillegg kan veien ned fra "hovedvei" bli unødvendig bratt hvis hytta blir lagt for langt opp på tomta. Det er også lite ønskelig å få parkeringsplass på nedsiden av hytta da det ville bli i utsikten fra stua. På nordøstsiden av byggesonen/tverrenden av hytta er det en forhøyning i terrenget med litt trær på som fungerer som fin skjerming mot eneste grensenabo. Denne forhøyingen ønsker vi derfor ikke å røre. På motsatt tverrende begynner en myr ca 4-5 m på innsiden av byggesonen. Skal vi grave ut og fylle opp den delen så betyr d ekstrakostnader til utgraving og til bortkjøring og kjøp av ekstra fyllmasse. Men det er jo noe som lar seg gjøre... På nedsiden (sørøst) er det ingen andre begrensinger enn byggesonen og selvfølgelig....... høydekotene...
Nå er det ventetid - jeg var på tomta i går 23.4.2016 og det er fortsatt for mye snø til befaring. Vi må nok vente 2-3 uker til.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Hvis du ønsker nærmere info om våre erfaringer underveis kan du også sende melding på mlille@online.no (gmailadressen er ikke i bruk.)